Party: ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ - ΠΑΠΙΣΤΑΝΟΙ "Aπό την Κρήτη στην Ικαρία" 10.05.2014
Main page > Βοτανικός / Votanikos > ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ - ΠΑΠΙΣΤΑΝΟΙ "Aπό την Κρήτη στην Ικαρία" 10.05.2014 @ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
You will be the first one to know when pictures are uploaded!
Aπό την Κρήτη στην Ικαρία
Ψαραντώνης - Παπιστάνοι
Σάββατο 10 Μαΐου 2014
Βοτανικός Live Stage
Συμμετέχουν
Θεολόγος Κάππος
Άννα Χαϊδεμενάκη
Δυο αγαπημένοι προορισμοί ενώνονται και μας "ταξιδεύουν" μέσα από τη μουσική, σε μια αναζήτηση στις ρίζες και στην παράδοση, με τη μοναδική ματιά σύγχρονων δημιουργών και ερμηνευτών. Δύο ιδιαίτερες κουλτούρες, εξέχουσες, αυθεντικές και ισάξια σημαντικές στον καμβά του Ελληνικού πολιτισμού, συναντιούνται στη σκηνή του Βοτανικού το Σάββατο 10 Μαΐου! Ένα πρωτότυπο project, με σύγχρονη ματιά αλλά και με σεβασμό στην παράδοση - μια ατμόσφαιρα γιορτής και αυθεντικού "πανηγυριού"!
Με την επιβλητική του παρουσία στη σκηνή, με τις κραυγές, τους ψιθύρους και τους βρυχηθμούς της λύρας και της φωνής του, ο Ψαραντώνης καθηλώνει και συνεπαίρνει το κοινό του σε μια "θρησκευτική" μυσταγωγία. Οι ζωντανές εμφανίσεις του "Πανάρχαιου Νέου" είναι κάτι ανεπανάληπτο, ειδικά για εκείνους που τον βλέπουν πρώτη φορά. Το δέος που προκαλεί είναι τόσο μεγάλο που, στιγμές - στιγμές, ξεχνάς να αναπνεύσεις. Σε κάθε συναυλία του "κεντάει" διαφορετικά. Οι περίφημοι αυτοσχεδιασμοί του μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις μεγάλες στιγμές της τζαζ.
Ο Ψαραντώνης, μαζί τον Νεκτάριο Κοντογιάννη στο λαούτο και τον Λάμπη Ξυλούρη στο ούτι, παίζει τη μουσική που του έμαθαν οι Θεοί μυώντας σε αυτήν και όλους τους παραβρισκόμενους.
Οι Παπιστάνοι έχουν συνδέσει το όνομα τους με την Ικαριώτικη παράδοση των πανηγυριών. Σε αυλές και σε πλατείες μεταφέρουν, από ψυχή σε ψυχή και με ψυχή, το Διονυσιακό συναίσθημα του γλεντιού, της ατέλειωτης χαράς, του ξένοιαστου καλοκαιριού, ταυτόσημου με το υπέροχο νησί της Ικαρίας. Στη σκηνή του Βοτανικού, θα μας παρασύρουν σε μια μεταδιονυσιακή διάσταση, made in Ikaria !
Οι Παπιστάνοι είναι οι:
Χάρης Τσώρης, τραγούδι - κιθάρα - μπουζούκι
Κωνσταντίνος Καλογρίδης, Μπουζούκι
Ευθυμία Μαγγίρα, Τραγούδι
Νικός Κράτσας, Βιολί
Σα μια νότα σύγχρονη, ο Θεολόγος Κάππος, νέος Ικαριώτης ερμηνευτής και τραγουδοποιός, «βαδίζει στον αέρα» για «τα μάτια σου μόνο» και καταφέρνει να συνδυάζει ευαίσθητους στίχους με τον ηλεκτρισμό της κιθάρας του.
Η μεγάλη αγάπη της Άννας Χαϊδεμενάκη για στο παραδοσιακό τραγούδι , η πίστη της στο αυθόρμητο γλέντι, στο μεράκι, στους απλούς ανθρώπους και στη μουσική χωρίς σύνορα, την ώθησε να ιδρύσει το 2010 το σχήμα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής "Οι τζίτζικες" και μαζί τραγουδούν παραδοσιακά, σμυρνέϊκα και ρεμπέτικα τραγούδια. Το Σάββατο 10 Μαϊου, όμως, θα τραγουδήσει μαζί με τους Παπιστάνους στο αυθεντικό γλέντι που θα στηθεί στον Βοτανικό.
Ένα αναπάντεχο πάντρεμα ήχων και συναισθημάτων περιμένει να το γευτούμε με όλες τις αισθήσεις μας ...
ώρα έναρξης 22:00
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
Γενική είσοδος ορθίων, προπώληση και ταμείο: 10 ευρώ
Περιορισμένες θέσεις καθήμενων κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο 210 3473 835
Εισιτήρια προπωλούνται στα
www.viva.gr , 11876, στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός
Πληροφορίες & κρατήσεις
BOTANIKOΣ Live Stage
Ιερά Οδός 72 & Σπύρου Πάτση,
Τηλέφωνο 210 3473 835
[email protected]
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες
ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ
Στο σκληρό τοπίο των θρυλικών Ανωγείων της Κρήτης,που έγινε ακόμη πιο σκληρό και πιο γυμνό από τις φωτιές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθε στον κόσμο ο Αντώνης Ξυλούρης – Ψαραντώνης, που έμελλε να γίνει ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής, εμπλουτίζοντας την κρητική, τη μεσογειακή και την ευρωπαϊκή μουσική με ήχους ανεπανάληπτους, με μουσικές εξαίσιες και ερμηνείες απαρομοίαστες και μοναδικές.
Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1973, ενώ από το 1980 τον ανακαλύπτουν οι ξένοι, οπότε και αρχίζουν οι απανωτές προσκλήσεις σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Το 1982 προσκαλείται στο WDR Folkfestival, στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου του δίδεται το 1ο βραβείο από διεθνή επιτροπή ειδικών. Το 1985 εκπροσωπεί την Ευρώπη στο Journee des cinq Continents (Συνάντηση των πέντε Ηπείρων), που γίνεται στη Ζυρίχη και στο Άμστερνταμ. Το 2005 προσκαλείται και μετέχει στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του World Music Institute, στο Tawn Hall του Manxatan στη Νέα Υόρκη. Το 2007 προσκαλείται και λαμβάνει μέρος στο All Tomorrow's Parties, που γίνεται στο Minehead της Αγγλίας. Το 2009 προσκαλείται για δεύτερη φορά στο All Tomorrow's Parties, που γίνεται στο Sydney και στη Mελβούρνη της Αυστραλίας και το επιμελούνται οι Nick Cave& Τhe Bad Seeds μαζί με τους Dirty Three. Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο The World's First Global Musical Instrument Museum στο Φοίνιξ της Αριζόνα των Η.Π.Α., όπου και προβάλλεται Video με τον ίδιο τον καλλιτέχνη να παίζει τη λύρα του.
Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακαλύπτουν, είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θεσπίζοντας ένα ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης», τον βραβεύει ως τον «Πρώτο λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστοπου οργανώνει το 1979 στα Ανώγεια.
Μέσα στη μουσική του Ψαραντώνη ζει η πανάρχαια μυθολογία της Κρήτης. Είτε μιλά για τον Δία, είτε για την κατασκευή της πρώτης λύρας από τον μυθικό βοσκό Χαντίπερα, είτε για τους Κουρήτες, είτε εκφράζει με τη λύρα του αυτό που αισθάνεται ως ζωντανό μύθο της πατρίδας του, ο Ψαραντώνης επικυρώνει, με τη φυσική παρουσία του και με την τέχνη του, τους πανάρχαιους μύθους της Κρήτης. Γιατί ο Ψαραντώνης ζωντανεύει τους μύθους όχι μόνο με τη δεξιοτεχνία του, αλλά και με την πίστη του σε αυτούς, καθώς τους προσεγγίζει «με λογισμό και μ' όνειρο», πιστεύοντας στη σύγχρονη παρουσία και στην ενέργειά τους.
Η κατακόρυφη, κοφτή δοξαριά του παραπέμπει στις απότομες κορυφές και στις κοφτές πλαγιές των βουνών της Κρήτης. Στο λυρικό ψιθύρισμα της λύρας του αναδύεται η «γλυκότη» απ' το μουρμούρισμα των κουτσουναριών, το κελάιδισμα των πουλιών και τον ήχο του φιαμπολιού των βοσκών του Ψηλορείτη. Έτσι, στη μουσική του Ψαραντώνη ακούς άλλοτε τρεχούμενα νερά που κελαρύζουν, άλλοτε τα μοναχά δεντρά που ανεμοδέρνονται, κι άλλοτε «τη βοή που εβγάνει η γης, ο αέρας και μουγκρίζει» όπως το είπε ο Κορνάρος. Κι ακόμη, είναι στιγμές που οι απότομες δοξαριές του σε σέρνουν έως την άκρη του γκρεμού: «Εκεί που σμίγουν οι καιροί, εκεί που συναντιούνται». Κι εκεί όπου μπορεί, αν ακούς το δεύτερο και το τρίτο στρώμα της μουσικής, να δεις τον «μέγα τράγο», όπως τον είδε ο Άγγελος Σικελιανός, «ορτό» σ' ένα βράχο πάνω απ' το αγριεμένο πέλαγο...
Νέος μαζί και πανάρχαιος, ο Ψαραντώνης έχει τη δυναμική του ραψωδού και με την αδευτέρωτη δύναμή του στον αυτοσχεδιασμό κατορθώνει να δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ. Bαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης μα και από τη φύση του απείθαρχος και ανήσυχος, απρόοπτος και αποκαλυπτικός, ο Ψαραντώνης θεωρείται σήμερα ως ο τολμηρός, αλλά συγχρόνως και ο στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης.
Είπαν για τον Ψαραντώνη
Είναι "το ζωντανό πνεύμα του Διόνυσου που αναπνέει, εργάζεται, εκφραζεται και κυκλοφορεί στη σύγχρονη ψευδοχριστιανοχτυπημένη Ελλάδα", Γιάννης Αγγελάκας
"Λύρα Ευλογημένη", Nick Cave
O "Τζίμι Χέντριξ της ελληνικής λύρας", World Music Institute
"O Ψαραντώνης είναι ένα προϊστορικό θεριό κρυμμένο σε μια σπηλιά της Κρήτης... Τσακισμένη ερμηνεία, βαθιές ανάσες και η μουσική που παρεμβαίνει διακριτικά... O Ψαραντώνης δεν είναι αυτού του κόσμου, τα blues του σκίζουν την καρδιά", Μάκης Μηλάτος
"Έντονη εμπειρία, την οποία δεν μπορείς να παρακολουθήσεις μέχρι τέλους. Πολλές φορές νιώθεις ότι θα κόψει τη χορδή-ζωή στη μέση. Ο Ψαραντώνης συμμετέχει με σύγκορμη συγκίνηση σε κάθε μουσική και λεκτική φράση", Avopolis
ΠΑΠΙΣΤΑΝΟΙ
Οι Παπιστάνοι απαντούν στα αιώνα ερωτήματα...γλεντώντας!
Κάτι παράδοξο, μοναδικό στα όρια του μεταφυσικού συνδέει τη γη της Ικαρίας με το παρελθόν και το μέλλον. Ίσως να είναι ο μύθος του Ίκαρου που έπεσε στο πέλαγος, έξω από το νησί, όταν τόλμησε να αγγίξει τον ήλιο, ίσως να είναι οι ραδιενεργές, ιαματικές πηγές της, ίσως να είναι η ιστορία του Πάπα που ναυάγησε έξω από το νησί, ταξιδεύοντας από τη Ρώμη προς την Κωνσταντινούπολη και σώθηκε από θαύμα...
Αυτός ο Πάπας - ναυαγός έχτισε το εκκλησάκι του Αη – Γιώργη και έδωσε το όνομα του σε μια ολόκληρη περιοχή στην Ικαρία, το... Papistan! Κι εκεί, στο Παπιστάν, κοντά το Καρκινάγρι, το χωριό με την μεγαλύτερη παράδοση στα πανηγύρια, τα γλέντια και τους χορούς, γεννήθηκαν οι Παπιστάνοι, το πιο φημισμένο, παραδοσιακό συγκρότημα της Ικαρίας.
Οι Παπιστάνοι, 12 χρόνια τώρα ταξιδεύουν από άκρη σε άκρη της Ελλάδος διαδίδοντας σε κάθε γωνιά της χώρας μας την παράδοση τους, επιβεβαιώνοντας τη φήμη που συνοδεύει τα γλέντια του τόπου τους. Ικαριώτικος, μπάλος, συρτός, καρσιλαμάς, αντικρυστός αλλά και ευρωπαϊκοί χοροί, βαλς, ταγκό, πόλκα, φοξ Αγγλέ, swing παντρεύονται σε ένα μοναδικό πρόγραμμα που συνθέτει το «Ικαριώτικο Πανηγύρι». Μια συνταγή που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, σαν παραμύθι.